WoTS 2018 Jaarbeurs

Bezocht: World of Technology & Science 2018 Jaarbeurs

Technologische ontwikkelingen maken ons blij. Als besturingsspecialisten blijven we dus graag op de hoogte van de innovaties in ‘onze’ wereld. Bovendien inspireren ze ons om opdrachtgevers nóg beter te bedienen. Alle redenen dus om op woensdag 3 oktober een bezoek te brengen aan de vakbeurs World of Technology & Science 2018 (WoTS 2018).

Lean and mean

Bij binnenkomst in de Jaarbeurs treffen we een ‘lean and mean’-beursvloer. Geen uitbundige stands, maar een overzichtelijke hal met een duidelijke identiteit voor alle technologische branches, waaronder de World of Automation. Dit wordt een prachtige dag!

 

Onze aandacht wordt meteen getrokken door een stand met LED-technologie. Door de vergevorderde implementatie van deze technologie gaan signaallampen en -kolommen niet alleen langer mee, maar bevatten ze bijvoorbeeld ook knipperfuncties en meerdere kleuren. Bovendien kunnen al deze componenten worden verwerkt in compacte vormgevingen, die nog betaalbaar zijn ook. Het zijn strakke en moderne panelen, waarbij de gebruiker in één oogopslag de status van installaties ziet.

 

Remote I/O

Een andere innovatie die ons direct aanspreekt, is de steeds verder geoptimaliseerde lijn van Remote I/O-componenten. Door de mogelijkheden van bekende communicatie bus- en netwerksystemen (zoals Modbus TCP/IP, CAN, Profinet, EtherCat en I/O link) zijn koppelingen met een (Soft)PLC voortaan een fluitje van een cent.

 

Daarnaast zijn I/O-componenten door de vele ‘plussen en minnen’ steeds uitgebreider aan te sluiten én probleemloos toe te passen in een fabriekshal. En misschien nog wel belangrijker: eindgebruikers kunnen ‘gewoon’ hun eigen PLC-platform blijven gebruiken.

 

Maar deze innovatie biedt nog meer voordelen. Naast een traditionele PLC hebben fabrikanten ook vaak een SoftPLC ingebakken in hun HMI-schermen. Daardoor is er geen fysieke PLC meer nodig, maar kun je met een combinatie HML met SoftPLC en een Remote I/O-station mooie, compacte configuraties opzetten. De overstap naar Remote I/O-oplossingen is dus veel sneller te maken.

 

VX25-lijn Rittal

Niet alles wat we tijdens WoTS 2018 aantreffen, is nieuw voor ons. Zo kenden we de nieuwe VX25-lijn van Rittal natuurlijk al. Sterker nog: deze passen we in de praktijk toe. Vooral het verbeterde sokkelsysteem en de energie-efficiënte koelaggregaten bieden ons (en onze klanten) immers veel voordelen. Zo vereenvoudigt de lijn de migratie tussen IT en control, en zorgt hij voor een vermindering van CO2-uitstoot.

 

Ontvang meer artikelen

Energiezuinige voedingen

Wat ons verder opvalt, zijn de compacte en energiezuinige 24VDC-voedingen. Die hebben betere specificaties als het gaat over power boost, terugmeldingen, koppelingen met netwerken en redundantie. En voor ons ook interessant: deze voedingen zorgen voor minder warmtedissipatie en hebben een kleinere footprint op de montageplaat. Onze verwachting is dat deze voedingen het vooral goed gaan doen in de olie- en gaswereld.

 

Verbeterde frequentieregelaars

Energiebesparing is op de beurs en in de besturingstechniek natuurlijk een belangrijk thema. In dat kader zien we veel verbeterde frequentieregelaars, met meer mogelijkheden bovendien. Interne intelligentie en de Safe Torque Off-functionaliteit voor veiligheidssystemen maken het een stuk eenvoudiger om motoren op frequentieregelaars aan te sluiten. En dat bespaart natuurlijk energie.

 

Het is bijna onvoorstelbaar hoeveel technologische ontwikkelingen en innovaties we hebben gezien. Zo’n inspiratievolle dag maakt nog maar eens duidelijk dat onze branche volop in ontwikkeling is en blijft… Maar het is vooral een bevestiging dat we er goed aan doen om te blijven investeren in kennis. En zo voorop te blijven lopen in het bedenken en maken van de besturingen van de toekomst!

Over
de auteur
Carlo de Kok, technisch directeur

Techniek stroomt door de aderen van deze realist, die zelden over een nacht ijs gaat. Als aanspreekpunt is hij voor velen een prettige sparringpartner.

Stuur Carlo de Kok een e-mail >
Whitepaper

Het bouwen van nóg betere machines

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.