Vragen voor selecteren beste automatiseerder

Vijf vragen die u absoluut moet stellen aan uw nieuwe industrieel automatiseerder

Hoe selecteert u de beste automatiseringspartner voor uw nieuwe machines of modificatie van uw bestaande machinepark? U wilt het beste resultaat, logisch. Maar wie levert dat werkelijk? De praktijk blijkt weerbarstig. De ene automatiseerder is de andere niet en verwachtingen worden zeker niet altijd waargemaakt.

 

Wilt u niet over één nacht ijs gaan, dan zijn er vijf vragen die u absoluut moet stellen aan uw industrieel automatiseerder.

1. Hebben jullie ervaring in soortgelijke systemen?

De ideale automatiseringspartner heeft kennis en ervaring in de systemen die u nodig heeft. Niet alleen in theorie, maar vooral in de toepassing. Het lijkt wellicht vanzelfsprekend maar vraag altijd naar praktijkvoorbeelden. Referenties en succesvolle projecten die laten zien dat ze uw machines, systemen en uw markt kennen.

 

2. Wat is het opleidingsniveau van jullie medewerkers?

Het opleidingsniveau van de medewerkers is cruciaal. Dat geldt zowel voor de software en hardware engineers als voor de monteurs. Zij moeten immers tot een passende oplossing komen, specifiek voor uw productiebehoefte. Zo worden koppelingen met bovenliggende systemen bijvoorbeeld steeds belangrijker. Dan is het doorslaggevend dat de PLC HMI software engineer die aan uw project werkt, verstand heeft van dergelijke bovenliggende systemen.

 

3. Wat verwachten jullie van ons als klant?

Of u nu machinebouwer bent of producent, succes van een project hangt sterk af van een evenwichtige samenwerking. Wat heeft de automatiseerder van ú nodig om te maken wat hij belooft? Zijn uw technisch medewerkers ter plaatse nodig voor ondersteuning? Is de technische documentatie compleet en beschikbaar? Moet de productieplanning worden aangepast op de werkzaamheden? Zo weet u vooraf wat uw bijdrage is aan het succes van het project.

Ontvang meer artikelen

4. Wat mogen we na de oplevering verwachten?

Een goed systeem ontwerpen, bouwen en werkend opleveren is niet het hele verhaal. Maak ook duidelijke afspraken over service en onderhoud zodat de continuïteit en veiligheid van uw productieproces is gewaarborgd. Dat kan bijvoorbeeld op afroep als het mis gaat of preventief aan de hand van een servicecontract. Wat verwacht u van uw automatiseerder? En nog belangrijker: onderzoek goed of hij die verwachtingen kan waarmaken.

 

5. Wat zijn jullie toekomstplannen?

Als machinebouwer of producent heeft u plannen en ambities om te groeien naar een bepaald niveau. Groeit de industrieel automatiseerder wel met uw mee? Waarin willen zij investeren en waarom? Stel vragen die duidelijk maken of de samenwerking ook in de toekomst houdbaar is.

 

Slotconclusie

Echt succesvol samenwerken begint in het voortraject: van de eerste kennismaking, pre-engineering, kostenbegroting tot en met het ontvangen van de projectplanning. In dit voortraject zijn bovenstaande vijf vragen en de antwoorden die u krijgt cruciaal voor succes. Ze leggen een stevig fundament onder uw keuze voor een industrieel automatiseerder. Dat is zeker geen overbodige luxe. De juiste maatwerk automatisering zorgt immers voor de bouw van nóg betere machines én continuïteit van uw productieproces.

 

Een goed begin is het halve werk en vragen staat vrij.

Over
de auteur
Carlo de Kok, technisch directeur

Techniek stroomt door de aderen van deze realist, die zelden over een nacht ijs gaat. Als aanspreekpunt is hij voor velen een prettige sparringpartner.

Stuur Carlo de Kok een e-mail >
Whitepaper

De continuïteit van productie borgen

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.