Industry 4.0: een revolutie

Industry 4.0: een revolutie?

De term werd voor het eerst gebruikt tijdens de Hannover Messe in 2011: Industry 4.0. Volgens velen is het de vierde industriële revolutie en heeft het een aanzienlijke potentie in vergelijking met de voorgaande revoluties. Maar wat houdt het in? Krijgen we er allemaal mee van doen? En betreft het een échte revolutie of is het slechts een ‘op hol geslagen’ trend? Hoofd engineering Jeroen Geerts dook in de materie.

The Internet of Things

In een eerder gepubliceerd artikel sprak collega en technisch directeur Carlo de Kok al over de mogelijkheden van cloud computing in besturing. Het principe van Industrie 4.0. is het koppelen van cloud computing aan het ‘Internet of Things’ (IoT). Hierdoor kunnen apparaten op afstand uitgelezen én bediend worden, mits er uiteraard een internetverbinding is.

Revolutie of niet?

Het idee van Industry 4.0 is dat productiemachines en processen via de cloud ‘zelfstandig’ communiceren. De verworven data kan worden gebruikt om bijvoorbeeld de productiviteit te optimaliseren of de doeltreffendheid van het geproduceerde product te analyseren. Het zelfregulerende vermogen van productielijnen maakt Industry 4.0 tot een ware revolutie hoewel men niet de ogen moet sluiten voor de digitale beveiligingsrisico's die op de loer liggen.

Ontvang meer artikelen

Het frappante van de vierde revolutie is dat deze wordt aangekondigd nog voordat het er is. Dit in tegenstelling tot de drie eerdere industriële revoluties. Feit is wel dat sinds de Hannover Messe van 2011, de raderen van productieprocessen in de hele wereld op een hogere versnelling draaien.

Slotconclusie

Industry 4.0 zal niet in een handomdraai geïmplementeerd zijn. Dat de vierde revolutie er komt, daar is geen twijfel over mogelijk. En de voordelen? Op de eerste plaats een verhoogde productiviteit en winstgevendheid. Op de tweede plaats een duurzamer productieproces. Omdat steeds meer productiebedrijven erop worden gewezen om nóg duurzamer te produceren, is de invoering van intelligente gedecentraliseerde systemen die hieraan bijdragen noodzakelijk.

Over
de auteur
Jeroen Geerts, hoofd engineering

Als engineer in hart en nieren bijzonder leergierig. Zijn uitdaging? Technische innovaties praktisch inzetbaar te maken, zodat klanten profiteren.

Stuur Jeroen Geerts een e-mail >
Whitepaper

De continuïteit van productie borgen

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.