UL certificering

UL certificering machinebouw: een onmisbaar onderdeel

Nederland kent een groot aantal vooruitstrevende machinebouwers die dagelijks werken aan innovatieve installaties. Niet voor niets gaan deze machines de hele wereld over. Staat u als machinebouwer op het punt om zaken te doen met een opdrachtgever in de Verenigde Staten? Of gaat u of uw opdrachtgever een machine exporteren naar de V.S.? Dan is UL-508A certificering een onmisbaar onderdeel voor een succesvolle oplevering.

UL versus CE

UL is een Amerikaans keurmerk waarbij (brand-)veiligheid voor mens, dier en milieu centraal staat. Anders dan bij het CE-keurmerk voor de Europese markt, is in de Verenigde Staten certificatie en registratie door een derde partij (b.v. UL) vereist. UL-508A is een specifieke certificering voor elektrische producten waaronder schakelkasten en besturingspanelen. Installaties en bijbehorende schakelkasten die niet voldoen aan het UL-keurmerk mogen niet in de V.S. worden ingezet. 

Specialisme vereist

Simpelweg een UL keurmerk op een besturingskast ‘plakken’ is niet voldoende: het vervaardigen van UL gecertificeerde schakelkasten vergt specialisatie. Specialisatie die goed onderhouden dient te worden. Om als industrieel automatiseerder volgens de UL richtlijnen te werken, dient er eerst het certificaat ‘UL Listed’ te worden verkregen.

Hiermee toont de industrieel automatiseerder aan dat het voldoende kennis en vaardigheid in huis heeft om UL toe te passen. Tijdens de jaarlijkse (onaangekondigde) inspectie wordt gecontroleerd of de normen en richtlijnen correct worden toegepast.

Ontvang meer artikelen

UL normen

De normen, richtlijnen en standaarden die behoren tot het de UL-508A worden periodiek geëvalueerd en aangescherpt. Een opsomming wat er zoal in de norm omschreven staat:

• Toe te passen componenten;

• Diameter en specificaties van bedrading/kabels;

• Maximale belastbaarheid;

• Kabelgoot.


Iedere schakelkast die UL-508A gecertificeerd is wordt aangemeld en geregistreerd bij de UL keuringsinstantie. Ter identificatie wordt een officieel UL-label met daarop het registratienummer in de besturingskast geplaatst.

 

Slotconclusie

Ja, het is een verplichting om aan de normen te voldoen aangezien deze in de V.S. bij wet zijn vastgelegd. Maar zelfs zonder deze verplichting heeft het handhaven van deze richtlijnen bijkomende voordelen. Zo hebben u en uw opdrachtgever de zekerheid dat de machinebesturing veilig is. Gebruikte componenten zijn ‘off the shelf’ verkrijgbaar waardoor ze snel vervangen kunnen worden. Op deze manier wordt 'down-time' beperkt en kan uw opdrachtgever snel weer produceren.

Over
de auteur
Ivo van den Bemd, operationeel directeur

Gezond kritische vakman met een berg aan ervaring. Ondersteunt de collega's op de vloer zodanig, waardoor ze optimaal kunnen presteren.

Stuur Ivo van den Bemd een e-mail >
Whitepaper

Het bouwen van nóg betere machines

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.