Risico's productieproces

Voorkom uitval personeel: ken de risico's van uw productieproces

Het komt helaas nog te vaak voor: een bedrijfsongeval. Als een dergelijke situatie zich op de productievloer voordoet, zijn er alleen maar ‘verliezers’. Naast het mogelijke letsel, stagneert de continuïteit van uw productie. Uw aandacht gaat immers uit naar de getroffen medewerker(s). Bovendien moet u naarstig op zoek naar vervanging. Om nog maar te zwijgen van de regelingen die u moet treffen om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen. Schaft u binnenkort een nieuwe machine of machinebesturing aan? Doe het dan meteen goed en lees vooral verder.

Belangrijkste risico's

Uw productiemedewerkers hebben op de vloer te maken met uiteenlopende werkzaamheden. Dit zijn de drie belangrijke risico’s die er in de productie worden gesignaleerd:

 

  • Knellen, snijden en pletten (bij werken met machines);
  • Brandwonden (bij werken met gevaarlijke stoffen);
  • Fysieke belasting (bij werken in ongunstige houdingen).

 

Werkt uw personeel aan een lopende band waarbij het niet mogelijk is om het eigen werktempo te bepalen? Ook dan schuilt er gevaar in de vorm van chronische ongemakken of verhoogde werkstress.

 

Kostenoverweging

Of u nu een agrariër, kaasmaker of loonlakker bent, hoe groot of klein uw bedrijf ook is: als eigenaar bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw productiepersoneel. Het is goed dat u op de hoogte bent van de risico’s van uw productieproces, maar stel uzelf eens de vraag: hoe veilig is de werkomgeving van uw medewerkers daadwerkelijk?

Wellicht dacht u bij de aanschaf van uw machine inclusief besturingskast: “zo’n lichtscherm is best wel een prijzig ding” terwijl u nu weet dat een bedrijfsongeval aardig in de papieren kan lopen.

Ontvang meer artikelen

Betere prestaties

Hoewel een ongeluk in een klein hoekje zit, zijn er voldoende toepassingen beschikbaar om uw machines en machinebesturing nóg veiliger te maken. Denk hierbij gaaspanelen, veiligheidsschakelaars of de eerder genoemde lichtschermen.

In het voorkomen van chronische pijnen en arbeidsongeschiktheid is een uitgekiende ‘productie flow’ van groot belang waarbij de machinebesturing het absolute verschil kan maken. U wilt immers het werk van uw personeel makkelijker en leuker maken. Zo blijven ze gezond én gemotiveerd.

 

Slotconclusie

Let bij de aanschaf van uw nieuwe machine of machinebesturing niet alleen op efficiënte productie, maar leg de nadruk op de veiligheid van uw werknemers. Neem als werkgever uw verantwoordelijkheid en maak keuzes gericht op de lange termijn. Laat uw machinebouwer en besturingsspecialist bovendien met u meedenken. Een optimale 'productie flow' zorgt namelijk voor betere werkomstandigheden én een beter productieproces.

Over
de auteur
Ivo van den Bemd, operationeel directeur

Gezond kritische vakman met een berg aan ervaring. Ondersteunt de collega's op de vloer zodanig, waardoor ze optimaal kunnen presteren.

Stuur Ivo van den Bemd een e-mail >
Whitepaper

De continuïteit van productie borgen

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.