Overspanningsbeveiliging

Waarom overspanningsbeveiliging bepaald geen overbodige luxe is

Hoe eenvoudig of complex een machine of systeem ook is, elke elektrische installatie loopt het risico op beschadiging door overspanning. Dat kan bijvoorbeeld komen door een blikseminslag, maar ook door defecte componenten in een installatie. Wat de oorzaak ook is: overspanning zorgt vaak voor enorme schade. En dus is overspanningsbeveiliging bepaald geen overbodige luxe.

Productie in gevaar

Jaarlijks worden er zo’n 100.000 blikseminslagen gemeld. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen, omdat de weersomstandigheden door de ingezette klimaatverandering steeds extremer worden. Niet gek dus dat veel mensen bij overspanning van machines of systemen al snel denken aan blikseminslag. Maar in werkelijkheid is een elektrische installatie zelf óók vaak een veroorzaker.

 

Bij het schakelen van componenten, zoals motoren of spoelen, kunnen namelijk kortstondig hoge spanningen een elektrische installatie ‘binnentreden’. Bij gebrekkig onderhoud of een ‘verkeerde’ keuze van componenten kunnen die spanningen een elektrische installatie flink beschadigen. En daardoor komt de continuïteit van de productie in gevaar.

 

Maatregelen treffen

Gelukkig zijn er voldoende maatregelen om schade aan een elektrische installatie te voorkómen. Zo kunnen besturingsspecialisten voor een adequate beveiliging in een besturingskast zorgen. Daarbij beveiligen ze alle uitgaande en inkomende verbindingen. 

Ontvang meer artikelen

Verder adviseren besturingsspecialisten eindgebruikers altijd om uit voorzorg maatregelen te treffen voor het ‘voedende’ gedeelte van een elektrische installatie. Met een complete overspanningsbeveiliging is het risico op schade en uitval door overspanning namelijk grotendeels te ondervangen.

 

Geen overbodige luxe

Eindgebruikers zien overspanningsbeveiliging nog als een overbodige luxe. Maar de schade die een blikseminslag of defecte component in een installatie kan veroorzaken, is vaak veel groter dan men denkt. Om die schade te voorkómen, is het dan ook verstandig om elektrische installaties te zekeren met een correct geïnstalleerde overspanningsbeveiliging.

Over
de auteur
Carlo de Kok, technisch directeur

Techniek stroomt door de aderen van deze realist, die zelden over een nacht ijs gaat. Als aanspreekpunt is hij voor velen een prettige sparringpartner.

Stuur Carlo de Kok een e-mail >
Whitepaper

De continuïteit van productie borgen

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.