Noodzaak machineveiligheid

Machineveiligheid: van bijzaak naar hoofdzaak

Mede door de recent aangescherpte PL-norm is machineveiligheid voor veel machinebouwers weer een actueel thema. Niet meer dan logisch, want de machines die u ontwikkelt moeten veilig zijn voor de mensen die er straks mee werken. Toch is dit helaas niet altijd het geval. Ivo van den Bemd over het voorkomen van onveilige situaties, storingen en boetes.

Herkenbaar dilemma

Een herkenbaar dilemma voor iedere machinebouwer: de keuze tussen een veilige machine en lagere kosten. Het komt voor dat machinebouwers besparen op aanvullende beveiligingsonderdelen zoals hekwerkschakelaars of lichtschermen. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje, hoe veilig uw machine op het eerste oog ook lijkt te zijn. Onze tip: bespaar niet op veiligheid. Ja, u krijgt waarschijnlijk te maken met bijkomende kosten. Anderzijds: hoeveel is een mensenleven u waard? Wijs uw opdrachtgever bovendien op de risico's van zijn productieproces.

CE-markering of verklaring?

Bij de ingebruikname van een machine binnen Europa dient er naast een gebruikershandleiding en verklaring van overeenstemming, een CE-markering aanwezig te zijn. Nu krijgen we steeds vaker de vraag of we een CE-markering op de besturing afgegeven. Het antwoord is nee, aangezien de CE-markering op de gehele machine van toepassing is. Uw industrieel automatiseerder kan enkel een CE-verklaring afgeven voor de geleverde machinebesturing. Als fabrikant blijft u eindverantwoordelijk voor de aanwezigheid van de CE-markering. Lees meer over CE regelgeving in de machinebouw.

Een stappenplan

De beoordeling van uw machines is geen eenmalige oefening maar een periodieke opdracht. Een goede start is echter het halve werk. U doet er dan ook goed aan om de volgende stappen te ondernemen:

1. Uitvoeren van een risicobeoordeling

2. Schrijven van een gebruikershandleiding

3. Opstellen van verklaring van overeenstemming

4. Aanbrengen van CE-markering

Ontvang meer artikelen

Slotconclusie

Hoe helpen we samen onveilige werksituaties de wereld uit? Door de noodzaak van machineveiligheid weer op de agenda te zetten. Leg de vinger op de zere plek en wijs als machinebouwer uw klanten op de gevaren én gevolgen van een onveilig productieproces.

Ga bovendien tijdig in gesprek met een industrieel automatiseerder of besturingspecialist want neem van ons aan: het aanbrengen van beveiligingsvoorzieningen is een vak apart.

Over
de auteur
Ivo van den Bemd, operationeel directeur

Gezond kritische vakman met een berg aan ervaring. Ondersteunt de collega's op de vloer zodanig, waardoor ze optimaal kunnen presteren.

Stuur Ivo van den Bemd een e-mail >
Whitepaper

Het bouwen van nóg betere machines

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.