Toekomst machinebouw

De toekomst in de machinebouw

Als besturingsspecialist en partner van diverse machinebouwers is het van cruciaal belang om op te hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, innovaties en technieken in onze sector. Want door de toepassing van nieuwe technologieën bieden we een betere oplossing aan onze opdrachtgevers. Jeroen Geerts, hoofd engineering bij EPI, bezocht recent de MasterClass van It'sMe over de toekomst in de machinebouw. Dit is zijn verslag van de dag.

Bijzondere innovaties

De locatie van de MasterClass stond symbool voor technische uitdaging namelijk de Donkervoort Automobielfabriek in Lelystad. Na een vriendelijk onthaal en smakelijk broodje, gaven enkele vooraanstaande fabrikanten hun visie over dit interessante thema. Een aantal bijzondere innovaties passeerden de revue, waarvan ik er twee graag nader wil benoemen:

FESTO MOTION TERMINALS

Dit betreft een nieuwe ontwikkeling die het mogelijk maakt om de configuratie van de ventielen vanuit de PLC te programmeren. Dit in tegenstelling tot huidige applicaties waarbij de ventielen mechanisch zijn uitgevoerd en niet te wijzigen zijn, anders dan uit te wisselen.

PHOENIX PROFICLOUD

ProfiCloud maakt het mogelijk om data te verzamelen van andere ProfiCloud gebruikers of internetdiensten (b.v. waterstanden, datalogging, etc) via de Cloud/Internet. Door het gebruik van ProfiCloud is deze data te integreren in het programma alsof het lokale ProfiNet apparaten zijn.

Ontvang meer artikelen

Slotconclusie

Als het gaat om de toekomst van de machinebouw, zal het de aankomende jaren vooral gaan om de digitalisering en de opkomst van 'slimme' componenten. Niets voor niets doet de vierde industrïele revolutie zijn intrede. Maar toch: niet alles draait om technogie. Om ook in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag van opdrachtgevers, dienen bedrijven in de keten nóg beter met elkaar samen te werken. Want een ijzersterke samenwerking: daar kan geen technologisch vernuft tegenop.

Over
de auteur
Jeroen Geerts, hoofd engineering

Als engineer in hart en nieren bijzonder leergierig. Zijn uitdaging? Technische innovaties praktisch inzetbaar te maken, zodat klanten profiteren.

Stuur Jeroen Geerts een e-mail >
Whitepaper

Het bouwen van nóg betere machines

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.