De vervanging was een fundamentele operatie

Herman Backx, LOA

Natuurlijk kunnen we u tot in detail vertellen waar de kracht van EPI ligt. Maar zijn de ervaringen van onze bestaande klanten niet een veel overtuigender bewijs van onze meerwaarde? In deze case vertellen Herman Backx en Erik Cantineau over de uitdaging van LOA Automotive en de risicobeperkende oplossing die EPI hen kon bieden.

Bedrijf
LOA Automotive
Type
Productiebedrijf
Activiteit
Oppervlaktebehandelingen
Omvang
80-90 werknemers
Locatie
Tilburg
Pand LOA Automotive
Case LOA Automotive

Opdrachtgever

LOA Automotive is gespecialiseerd in het aanbrengen van poedercoatings en kataforese lakken op metalen onderdelen. Ook verricht het bedrijf daaraan gerelateerde werkzaamheden zoals productmontage en/of assemblage, warehousing en transport. LOA werkt voor diverse opdrachtgevers in de auto-industrie.

Aan het woord
LOA Automotive: Herman Backx (manager operations) en Erik Cantineau (technical service)
EPI Industrial Automation: Carlo de Kok (technisch directeur) en Ivo van den Bemd (operationeel directeur)
EPI en LOA Automotive
Niets mag aan het toeval worden overgelaten, zeker niet als de belangen zó groot zijn
Carlo de Kok, EPI - Industrial Automation
Carlo de Kok

Met wat voor ‘probleem’ kampten jullie?

"In onze lakstraat staat een machine waar door de jaren heen steeds relais zijn vervangen en nieuwe aan zijn toegevoegd. Hierdoor raakte de schakelkast te vol. Daarom was het tijd voor een nieuwe besturing. Via ons netwerk en Google gingen we op zoek naar een industrieel automatiseerder en zo kwamen we onder meer op de website van EPI terecht. Die wekte onze interesse, dus we nodigden ze uit voor een gesprek. Toen Carlo op bezoek kwam, merkten we direct dat we met een vakkundige partij te maken hadden."

EPI Hardware engineering
EPI Paneelbouw
EPI Functionele testing

"We zijn na onze eerste kennismaking meteen met veel aandacht in hun vraagstuk gedoken. Op basis van het intakegesprek zijn we gestart met de pre-engineering. Uiteindelijk kregen we na goedkeuring van onze offerte te horen dat we de opdracht ook daadwerkelijk mochten uitvoeren."

Hoe verliep het contact daarna?

"Het vervangen van de schakelkast was een fundamentele operatie. De machine waar we het over hebben, is voor ons namelijk van levensbelang; als die stilstaat, staat ons bedrijf zo goed als stil. We zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van deze productielijn. EPI was zich bewust van die afhankelijkheid en ging van begin af aan buitensporig secuur en toegewijd te werk. Tijdens het voortraject stelden ze een strakke planning op en brachten ze kundig in kaart hoe de machine elektronisch in elkaar stak. Hun overgave en aandacht gaven ons veel vertrouwen."

"We vinden het belangrijk om in het voortraject alle zaken al goed te inventariseren. Alle benodigde disciplines komen hierbij aan bod: van hardware engineering, software engineering tot paneelbouw. Bovendien denken we met onze technische en praktische kennis graag mee. Hoe ziet de kast eruit? Welke componenten zijn nodig? En zijn er nog discrepanties? Vervolgens is het zaak om uitgebreid te testen. En dan bedoelen we ook écht uitgebreid. Niets mag aan het toeval worden overgelaten, zeker niet als de belangen zó groot zijn."

De overgave en aandacht van EPI gaven ons bijzonder veel vertrouwen
Herman Backx, LOA Automotive
Herman Backx
Besturingskast loonlakker

Hoe verliep de uitvoering vervolgens?

"Het was een spannend moment, want het hart van ons bedrijf lag op de operatietafel: onze volledige productie hangt af van die machine. Bovendien hadden we maar één weekend de tijd om de machinebesturing te vervangen. EPI was met een compleet team van medewerkers aanwezig, onder wie Ivo zelf. Dat was fijn, want met zijn kundigheid leidde hij de operatie in goede banen."

"Door het voortraject waren we heel goed op de hoogte van het belang van de ingreep. Het moment van de daadwerkelijke installatie was daarom ook voor ons best spannend. Alles moest in een paar dagen gebeuren, en dan ook nog eens foutloos. Aan onze voorbereiding kon het niet liggen, maar in de praktijk kunnen dingen altijd anders uitpakken dan je op voorhand verwacht. Door daar rekening mee te houden, kun je tijdig anticiperen op plotselinge verrassingen."

En, kwam het goed?

"Gelukkig wel. EPI kwam zeer beslagen ten ijs: hun teamleden leken het volledige elektrische schema van de machine uit hun hoofd te kennen. Ondanks de zorgvuldige planning moesten we uiteindelijk nog alle zeilen bijzetten om de deadline te halen. Er spelen namelijk altijd kleinigheidjes op die je niet kunt voorspellen. Toch konden we ook in de late uurtjes rekenen op de betrokkenheid van EPI. Toen de machine maandagochtend weer als vanouds draaide, was onze opluchting groot."

Vraagstuk industriële automatisering
Besturingstechniek productiebedrijf

"Het was een intensief weekend, waarin we hard hebben gewerkt om alles op tijd voor elkaar te krijgen. Samen met ons team van medewerkers waren we gedurende die dagen zelf ook constant ter plaatse. We zijn ook gewoon liefhebbers, hè? Het gaf ons bovendien een enorm voldaan gevoel om ervoor te zorgen dat LOA op maandag weer probleemloos kon produceren."

Hoe kijken jullie terug op het hele traject?

"Het was een echte teamprestatie: samen met EPI hebben we de spannende opdracht tot een goed einde gebracht. Hun werkwijze was zeer professioneel, en Carlo en Ivo gaven ons steeds het gevoel dat de operatie bij hen in goede handen was. En dat bleek ook zo te zijn. Bovendien was hun documentatie transparant en volledig op orde."

LOA Automotive en EPI
We hebben gemerkt dat onze kritische aanpak gewaardeerd werd
Ivo van den Bemd, EPI - Industrial Automation
Ivo van den Bemd

"We hebben echt genoten van de opdracht. Na de omzetting zijn we nog anderhalve dag bij LOA gebleven om eventuele problemen na ingebruikname ter plekke op te kunnen lossen. Gelukkig was dat niet nodig, maar voor hen was het wel fijn om te zien dat we stand-by stonden. Tijdens het traject hebben we bovendien gemerkt dat onze kritische aanpak enorm wordt gewaardeerd. En tevreden opdrachtgevers: daar doen we het voor."

Enthousiast door dit verhaal? Neem dan gerust contact met ons op.

We gaan graag met u in gesprek om te ontdekken wat we voor u kunnen betekenen.

Afspraak maken