ISA 101 standaard

ISA101 standaard: less is more!

Hierboven is een besturingspaneel afgebeeld. Kunt u beoordelen of er een gevaarlijke situatie gaande is? Of kunt u zien wat de status is van het proces? Na een uitgebreide studie te hebben afgerond, valt hier wellicht meer ‘chocolade’ van te maken. Toch lijkt het al snel een onbegonnen opdracht om alle signalen te filteren en te schalen op relevantie. De ISA101 standaard helpt engineers bij het ontwerpen van overzichtelijke displays.

Overdaad schaadt

Hoewel verouderde panelen zoals in het voorbeeld hierboven tegenwoordig worden vervangen door digitale schermen, laat het overzicht of de ’interface’ van deze displays vaak nog te wensen over. De gedachte ‘hoe meer info, hoe beter’ levert dikwijls het tegendeel op. Door de overdaad aan gegevens worden hoofd- en bijzaken nauwelijks nog onderscheiden en eventuele waarschuwingen vallen niet meer op. Dit kan gevaarlijke situaties, schade aan installaties of producten tot gevolg hebben. Om geen informatie te missen is een goede opzet, structuur, eenheid en navigatie van belang.

Effectiever ontwerpen

De ISA101 standaard geeft programmeurs richtlijnen om displays efficiënter en effectiever te ontwerpen. De standaard is met name van toepassing voor procesinstallaties, maar kan tevens als basis dienen voor machinebesturingen, systeembewakingen of andere vormen van automatisering. Het principe van ISA101 is ‘eenvoud’ oftewel ‘less is more’. Zijn er zaken die primair niet van belang zijn? Dan wordt deze data in eerste instantie niet weergegeven. Toch kan de gebruiker met een paar maar intuïtieve muisklikken de gegevens eenvoudig inzien.

Ontvang meer artikelen

Verschillende niveaus

Een display dat is opgezet volgens de ISA101 bevat verschillende niveaus:

Niveau 1:  Algemeen overzicht
Niveau 2:  Installatie overzicht
Niveau 3:  Process details
Niveau 4:  Diagnose, interlocks, procedures, etc


Door verschillende niveaus toe te passen, kan de gebruiker snel en met focus tot gedetailleerde informatie komen. Door het reduceren van data en minimalistisch kleurgebruik wordt er uiteindlijk overzicht gecreëerd.

Slotconclusie

Door het toepassen van de ISA101 standaard kan een High Performance HMI verkregen worden. Dit resulteert in effectieve visualisatie waardoor de gebruiker nóg beter in staat is om processen snel en eenvoudig in te zien. Ingrijpen wordt hierdoor een koud kunstje en onnodige down-time, onveilige situaties of schade aan systemen (en producten) kunnen worden voorkomen. Kortom: een High Performance HMI draagt bij aan een efficiënter productieproces.

Over
de auteur
Jeroen Geerts, hoofd engineering

Als engineer in hart en nieren bijzonder leergierig. Zijn uitdaging? Technische innovaties praktisch inzetbaar te maken, zodat klanten profiteren.

Stuur Jeroen Geerts een e-mail >
Whitepaper

Het bouwen van nóg betere machines

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.