Digitale beveiligingsrisico's productiebedrijven

Digitale beveiligingsrisico's voor productiebedrijven

Cloud Computing, Internet of Things, Industrie 4.0... we leven en werken in een digitaal tijdperk. Ontwikkelingen gaan razendsnel en brengen vaak vele voordelen met zich mee. Productiebedrijven die digitaal vernuft inzetten zien bovendien een verhoging in productiviteit én winstgevendheid. Maar er zijn ook beveiligingsrisico’s. Gevaren die uw productielijn kwetsbaar maken, zo bleek op de ‘Cyber Security Discovery Day’ van Novotek.

IT versus OT

Diverse IT en OT netwerkbeheerders waren aanwezig op dit interessante evenement. De aanwezigheid van deze professionals leverde bovendien bijzondere inzichten op: een IT'er is nu eenmaal geen OT'er. Waar beiden gebruik maken van een netwerk, is de IT professional niet 'productiegericht'. Daarnaast gebruiken zij soms tools ter beveiliging die niet in een OT of productieomgeving toe te passen zijn.

Voorspelbaar gedrag

De twee werelden zijn niet perfect: zowel IT als OT heeft zo zijn beperkingen. Bij OT kunnen updates uitgebalanceerde industriële systemen zodanig verstoren dat applicaties niet meer functioneren. Maar er rest ook een groot voordeel: waar er bij OT communicatie plaatsvindt tussen machines, zijn er bij IT vrijwel altijd mensen betrokken. Dit maakt het gedrag en de data in een OT-netwerk enigszins ‘voorspelbaar’. Dit feit gebruiken professionals voor het treffen van de juiste beveiligingsmaatregelen.

Ontvang meer artikelen

Onderschatte risico's

Tijdens het event kwamen meerdere beveilingsricico’s aan bod. Twee risico’s die er voor mij uitsprongen, wil ik graag nader benoemen:

  • Het blijkt dat er in OT netwerken vaak systemen zijn die deel uitmaken van het actieve netwerk, zonder dat beheerders hier weet van hebben. Denk aan componenten of oudere machines die ooit gekoppeld zijn aan het netwerk maar niet meer gebruikt worden;
  • Een groot beveiligingsrisico dat door velen nog vaak onderschat wordt, zijn oude besturingssystemen die niet geupdate worden. De gevolgen kunnen catastrofaal zijn.

Slotconclusie

Als productiebedrijf heeft u een groot probleem als uw productie stilvalt. Gelukkig zijn er inmiddels tal van beveiligingsoplossingen voor industriële OT netwerken beschikbaar, zonder dat men direct klem zit tussen verouderde systemen en software applicaties. Voor ons als industrieel automatiseerder is dit een geruststellende gedachte. Bedenk wel: de digitale beveiliging van uw besturing is niet langer een optie waar u voor of tegen kunt zijn.

Over
de auteur
Carlo de Kok, technisch directeur

Techniek stroomt door de aderen van deze realist, die zelden over een nacht ijs gaat. Als aanspreekpunt is hij voor velen een prettige sparringpartner.

Stuur Carlo de Kok een e-mail >
Whitepaper

De continuïteit van productie borgen

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.