Paneelbouwer of Industrieel automatiseerder

Paneelbouwer of industrieel automatiseerder?

Een paneel bouwend bedrijf is dat per definitie een paneelbouwer? Een industrieel automatiseerder maakt toch ook panelen? We merken dat een relatief grote groep van onze opdrachtgevers geen goed beeld heeft van beide begrippen. Technisch directeur Carlo de Kok over belangrijke verschillen én overeenkomsten van de bedrijven achter deze termen.

De paneelbouwer

Al zoekende op internet, komen tal van definities tevoorschijn. Wij zien een paneelbouwer vooral als een bedrijf dat zich expliciet heeft toegelegd op het bouwen van panelen conform aangeleverde schema's. Hierbij zijn de materialen, elektrisch schema en het mechanisch ontwerp volledig vastgelegd. Werkzaamheden worden vaak uitgevoerd door personeel zonder specifieke opleiding, controles worden doorgaans uitgevoerd door een hoger opgeleide werknemer.

De industrieel automatiseerder

Een industrieel automatiseerder ontwerpt en ontwikkelt besturingen in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, geheel conform regelgeving en richtlijnen. Industrieel automatiseerders worden tevens OEM bedrijven genoemd wat staat voor ‘Original Equipment Manufacturer’. Dit geeft aan dat zij een uniek systeem ontwerpen én produceren. Het uiteindelijke doel van een industrieel automatiseerder is een hoger technisch en economisch rendement voor haar opdrachtgevers.

Ontvang meer artikelen

Slotconclusie

Nu u een duidelijk beeld heeft van zowel de paneelbouwer als de industrieel automatiseerder, rest de hamvraag: waar heeft u als opdrachtgever behoefte aan? Voor een concrete en uitgeschreven opdracht zonder al te veel denkwerk, kunt u prima bij een paneelbouwer terecht.

Weet u wat de machine mechanisch moet kunnen, maar heeft u geen ervaring met aandrijving? Ga dan in gesprek met een industrieel automatiseerder. Spreek bovendien met een partij die meedenkt en 'verder kijkt dan de neus lang is'. Het leveren van kwaliteit is immers méér dan de levering van een goed werkend eindproduct.

Over
de auteur
Carlo de Kok, technisch directeur

Techniek stroomt door de aderen van deze realist, die zelden over een nacht ijs gaat. Als aanspreekpunt is hij voor velen een prettige sparringpartner.

Stuur Carlo de Kok een e-mail >

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.