Decentrale systemen en besturing

Decentralisatie systeem en besturing: altijd de beste oplossing?

De complexiteit van productieprocessen neemt met de dag toe. Het is dus logisch dat de markt om steeds meer intelligente besturings- en aandrijvingssystemen vraagt. Leveranciers van aandrijvingscomponenten laten duidelijk van zich horen. De toekomst van de productie zou modulair, flexibel en autonoom moeten zijn. Decentralisatie is het toverwoord in de aandrijving van productieprocessen. Als we de voor- en nadelen nuchter bekijken, ontstaat een ander beeld.

 

De eerste vraag is altijd: Wat levert decentralisatie van systeem en aandrijving op voor de eindgebruiker, voor u als producent? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Centraal of modulair

Centrale aansturing, de naam zegt het al, maakt gebruik van één centraal punt. Een decentraal systeem werkt met modules (bouwstenen). De drijvende kracht van een decentraal systeem zijn de zogenoemde remote IO’s. Zo doet een PLC het reken- en regelwerk terwijl de remote IO's op strategische plekken geplaatst zijn. Dit voorkomt onder andere dikke kabelbomen, wat op zich al gunstig is.

 

De echte voordelen zitten echter in de kortere doorlooptijd, ruimtebesparing en kostenefficiëntie. De nadelen of bedreigingen hebben te maken met de identificatie van storingen, het netwerk en specialistische kennis.

 

Voordelen

Doorlooptijd

Omdat de opbouw van de besturing modulair is, kunnen machinebouwer en industrieel automatiseerder veel meer in de eigen werkplaats voorbereiden, zoals opbouwen en testen. Bij de klant hoeven ze de bouwstenen alleen nog met elkaar te verbinden. Dat betekent een veel kortere doorlooptijd op de werkvloer van de eindgebruiker.

Ruimtebesparing

Frequentieregelaars wekken veel warmte op. Behalve ventilatoren is daarvoor ook ruimte nodig in de besturingskast. Omdat decentrale frequentieregelaars elders staan is een kleinere besturingskast voldoende en dat scheelt ruimte.

Kostenefficiëntie

Bij decentrale aansturing zijn de kosten voor bekabeling en installatie lager. Daar komt bij dat het onderhoud van een decentraal systeem eenvoudiger en dus goedkoper is.

Ontvang meer artikelen

Nadelen

Storingen

De identificatie van storingen is bij decentrale aansturing minder makkelijk omdat er meerdere bouwstenen zijn. Meten is niet altijd weten. In het uiterste geval moet u de componenten fysiek controleren om de storing te vinden. Hier zijn natuurlijk oplossingen voor, maar vaak tegen meerkosten.

Netwerk

Om een modulair systeem goed te laten werken, moeten de verbindingen in het netwerk van bouwstenen goed functioneren. Is het netwerk gebrekkig, dan levert decentralisatie problemen op die de continuïteit van uw productie in gevaar brengen.

Specialisme

Besturingssystemen ontwerpen en maken is een specialisme dat vraagt om specifieke vakkennis en ervaring. Dat geldt nog sterker voor de complexere decentrale systemen die steeds meer worden aangeboden.

 

Slotconclusie

Zo beschreven lijkt de eindscore duidelijk: een gelijkspel van drie tegen drie. Wat nu?

Ons advies: Zet bij de keuze voor een centraal of decentraal systeem altijd de functie van het systeem voorop. Wat moet het systeem doen of kunnen én onder welke omstandigheden moet het functioneren? Voor de ene producent is het antwoord op deze vragen heel anders dan voor de andere.

 

Decentralisatie is dus zeker niet automatisch de beste oplossing. Wat is voor uw productieproces en productieomgeving van belang?

Over
de auteur
Carlo de Kok, technisch directeur

Techniek stroomt door de aderen van deze realist, die zelden over een nacht ijs gaat. Als aanspreekpunt is hij voor velen een prettige sparringpartner.

Stuur Carlo de Kok een e-mail >
Whitepaper

De continuïteit van productie borgen

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.