Cloud computing besturing

Cloud computing in machinebesturing

De Nederlandse industrie loopt voorop in de omarming van technologische ontwikkelingen. Het recente succes van cloud computing laat zien dat deze technologie ook voor proces- en productiebedrijven van vitaal belang is. Zeker in het kader van Industrie 4.0. waarbij diverse IoT toepassingen het productieproces drastisch doen veranderen. In deze bijdrage vertelt Carlo de Kok, technisch directeur van EPI, over het gebruik van cloud computing in automatische besturingen.

Wat is cloud computing?

Er zijn meerdere definities van cloud computing, maar het gaat om de volgende essentie: de opslag van data op externe server(s) en/of het gebruik van online applicaties. Hoewel cloud computing een hype lijkt, bestaat het al vrij lang. Het ophalen van e-mail is de meest gebruikte vorm van cloud.

Inzicht op afstand

Een operator die overal ter wereld met zijn smartphone real-time inzicht krijgt in het productieproces? Cloud computing maakt het mogelijk. Zelfs als op dat moment het bedrijfsnetwerk niet beschikbaar is. Door snel meer inzicht wordt bijsturen kinderspel. Maar er zijn ook nadelen: aangezien gebruik wordt gemaakt van het internet, speelt de digitale beveiliging van het systeem en de gegevens een belangrijke rol. 

Ontvang meer artikelen

Componenten en software

Verschillende producenten zijn druk met de ontwikkeling van componenten en softwaresystemen die gebruik maken van cloud computing. Een interessante oplossing die op onze wensenlijst staat: 

CIMPLICITY van GE Digital bundelt kritische procesdata en presenteert deze direct en door middel van eenvoudige graphics op het scherm van de gebruikers. GE iFIX biedt gebruikers inzicht in de status van het productieproces en de mogelijkheid daar meteen op in te kunnen grijpen. Via internet worden ontwikkelingen en aanpassingen doorgevoerd, zonder de noodzaak tot stoppen of herstarten.

Slotconclusie

Cloud computing is geen hype, maar de volgende fase in automatisering. De ontwikkeling is veelbelovend, zeker met het oog op de vierde industriele revolutie hoewel er nog altijd risico's zijn. Wat betreft deze risico’s geef ik u graag deze tip:

Verdiep u goed in de afspraken die u maakt met uw industrieel automatiseerder.

Welke data wilt u uitlezen? Hoe en waar wordt deze data opgeslagen? Is de beveiliging van deze data goed geregeld? Krijgt u de antwoorden op deze vragen, dan kunt een weloverwogen beslissing nemen.

Over
de auteur
Carlo de Kok, technisch directeur

Techniek stroomt door de aderen van deze realist, die zelden over een nacht ijs gaat. Als aanspreekpunt is hij voor velen een prettige sparringpartner.

Stuur Carlo de Kok een e-mail >
Whitepaper

De continuïteit van productie borgen

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.