CE regelgeving

CE regelgeving machines en machinebesturing

Van zowel machinebouwers als producerende bedrijven krijgen we als besturingsspecialist terugkerende vragen over CE regelgeving. Niet alleen de machine maar ook de besturingskast is immers een ‘product’ dat moet voldoen aan de relevante productwetgeving. Wat is bij aanschaf van nieuwe machinebesturing de rol van de machinebouwer? En waar dient de schakelkastbouwer aan te voldoen? CE-markering of toch CE-verklaring? Ivo van den Bemd voorziet u van een uitleg.

Rol van de machinebouwer

Een veel voorkomende situatie: als machinebouwer neemt u een besturings- of schakelkast af van een leverancier. Of de besturingskast geheel op specificatie van deze leverancier is gemaakt of dat de bouw op basis van uw specificaties plaatsvindt maakt niet zoveel uit. Het uitgangspunt is dat de besturing onderdeel wordt van een machine waardoor de Machinerichtlijn (MD/MRL) van toepassing is op het geheel. U blijft als machinebouwer dus altijd eindverantwoordelijk voor dit geheel en bent daarom ook verantwoordelijk voor de CE-markering van de machine inclusief besturingskast.

 

Rol van de besturingskastbouwer

Gaat de ‘losse’ schakelkast inderdaad een onderdeel vormen van de totale machine? Dan kan de bouwer van de kast een CE-verklaring afgeven. De bouwende partij plaatst de bedrijfsnaam en het adres op de nog te leveren kast. De besturingskastbouwer dient tevens een technisch dossier te kunnen overleggen. In dit technisch dossier wordt in de meeste gevallen vermeld dat de schakel- en besturingskast is getest onder de van toepassing zijnde normen voor de LVD/LSR zoals NEN-EN-IEC 61439-1 en/of NEN-EN-IEC 60204-1.

Ontvang meer artikelen

Slotconclusie

Uitgaande van de meest voorkomende situatie is het vrij duidelijk: de eindverantwoordelijkheid van de CE-markering ligt bij de bouwer van de machine. Deze partij is immers verantwoordelijk voor het geheel. Toch zijn er diverse situaties te bedenken waarbij het in eerste instantie niet geheel duidelijk is of een ce-verklaring of ce-markering van toepassing is.

 

Benieuwd naar uw rol in een specifieke situatie? En waar u op moet letten? De Brochure Schakel- en Besturingskasten en CE markering is een publicatie van FEDET en geeft u voor uiteenlopende gevallen een passend antwoord. Doe er uw voordeel mee!

Over
de auteur
Ivo van den Bemd, operationeel directeur

Gezond kritische vakman met een berg aan ervaring. Ondersteunt de collega's op de vloer zodanig, waardoor ze optimaal kunnen presteren.

Stuur Ivo van den Bemd een e-mail >
Whitepaper

Het bouwen van nóg betere machines

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.