Goede besturingstechniek is echt een vak apart

Dré Braspenning, AMC Braspenning

Natuurlijk kunnen we u tot in detail vertellen waar de kracht van EPI ligt. Maar zijn de ervaringen van onze bestaande klanten niet een veel overtuigender bewijs van onze meerwaarde? In deze case vertellen Dré Braspenning van AMC Braspenning en Robert Raijmakers van Raijlof over een nieuwe inzetlijn en hoe EPI tijdens de ontwikkeling een onmisbare schakel bleek te zijn.

Bedrijf
AMC Braspenning
Type
Machinebouwer
Activiteit
Specialistische machines en installaties Food & Agri
Omvang
5-10 werknemers
Locatie
Zundert
Pand Raijlof Helmond
Case AMC Braspenning

Opdrachtgever

AMC Braspenning uit Zundert ontwikkelt, onderhoudt en verkoopt specialistische machines en installaties, vooral voor opdrachtgevers in de voedingsmiddelenindustrie en de agrarische sector. Een van die opdrachtgevers is witlofkwekerij Raijlof uit Helmond, een agrarisch bedrijf dat jaarrond wit- en roodlof verbouwt.

Aan het woord
AMC Braspenning: Dré Braspenning (eigenaar) en Robert Raijmakers (Raijlof)
EPI Industrial Automation: Carlo de Kok (technisch directeur)
Raijlof en AMC Braspenning
Na 18 jaar was onze inzetlijn nodig aan vervanging toe
Robert Raijmakers, Raijlof
Robert Raijmakers

Wat was er loos?

"Onze machine was door de jaren heen flink verouderd”, opent Robert. “Dan heb ik het over de inzetlijn. Medewerkers aan die band plaatsen de witlofpennen netjes in bakken. Het systeem werkte nog wel, maar het framewerk was doorgeroest en de kettingen waren al eens kapot gegaan. We hebben zelfs een keertje brand gehad in de stroomkast. Op een gegeven moment stapelen die mankementjes zich op. Na 18 jaar was de machine nodig aan vervanging toe."

EPI Hardware Engineering
EPI Paneelbouw
EPI Functionele testing

"Boeren en telers richten hun processen het liefste helemaal zelf in. Dat heeft gevolgen voor de machines die ze gebruiken: er bestaat eigenlijk geen standaard. Bijna alle systemen in de agrarische sector worden helemaal naar wens en op maat bedacht en gebouwd. Zowel op mechanisch als op elektrisch vlak. Het gaat erom dat een machine precies doet wat een eindgebruiker wil."

Hoe zijn jullie drie met elkaar in contact gekomen?

"Eerder heb ik voor Robert een oogstmachine en een transportsysteem gemaakt”, vertelt Dré. “Bovendien heb ik voor een witlofteler in België al eens een vergelijkbaar systeem voor een inzetlijn ontwikkeld. Die machine had Robert gezien en daarom benaderde hij mij voor deze opdracht. Wat hij echter nog niet wist: wij richten ons puur op de mechanische onderdelen van een machine. Goede besturingstechniek is namelijk echt een vak apart. Toen ik voorstelde om EPI in te schakelen voor de paneelbouw, vond Robert dat prima. Uiteindelijk doet hij zaken met mij. Zolang zijn machine straks maar werkt, zei hij."

"Wij kennen Dré nog niet zo lang, maar hadden via via weleens over hem gehoord. Op een dag hebben we hem gewoon eens gebeld met de vraag of we eens wat voor hem zouden kunnen betekenen. Dat bleek een schot in de roos: hij was net bezig met die machine voor die Belgische witlofteler. Die klus hebben we samen opgepakt en de samenwerking verliep hartstikke prettig. Daarom vroeg Dré ons om opnieuw te helpen, maar dan met de machinebesturing van de machine van Robert."

Vanaf het begin verliep de samenwerking hartstikke prettig
Carlo de Kok, EPI - Industrial Automation
Carlo de Kok
AMC Braspenning en EPI

Hoe zijn jullie vervolgens te werk gegaan?

"Met Ivo en Carlo heb ik het project, de planning en de wensen van Robert uitvoerig doorgesproken”, vertelt Dré. “De grootste uitdaging was dat de nieuwe machine in twee weken klaar moest zijn, want de productie is ervan afhankelijk. Een groot verschil met de bestaande machine was de aandrijving: die werd nu hydraulisch. Bovendien kreeg de nieuwe machine ook nog een tweede functie: een deel van de lijn wordt namelijk ook gebruikt voor het automatisch schoonspoelen van de bakken."

"Bij EPI vinden we een zorgvuldig voortraject ontzettend belangrijk. Dat is in de praktijk weleens lastig, want eindgebruikers hechten eigenlijk vooral waarde aan een snelle voortgang van een project. Gewoon aanpakken, zeggen ze dan. Toch hebben we de tijd genomen om de opdracht en het systeem eerst goed met Dré te bespreken. Daarmee voorkom je problemen in de toekomst."

Kwam de planning daardoor niet in de knoop?

"We hebben de machine een paar dagen later opgeleverd dan afgesproken”, is Dré eerlijk. “We hadden gewoon iets meer tijd nodig dan ik vooraf had ingeschat. Uiteindelijk is dat prima hoor. Die mannen van EPI zijn aanpakkers, maar denken ook graag goed over alle stappen na. Enerzijds voelde ik de druk van die deadline, maar anderzijds is het natuurlijk veel belangrijker dat Roberts machine de komende jaren goed en veilig functioneert."

Partner industriële automatisering
Besturingstechniek AgriFood

"Dré vertrouwde vol op onze kunde, dat gaf zó’n goed gevoel. Op basis van zijn mechanische schema zijn we aan de slag gegaan met de stroomverdeling, de veiligheidscomponenten en het installatieplan. Toen dat allemaal in orde was, hebben we de software geschreven, het paneel gebouwd en de montage tot in de puntjes voorbereid. Tussendoor hadden we het hele systeem natuurlijk al uitgebreid getest in onze testruimte. Op de dag van de waarheid hebben we met een ploeg monteurs en engineers de complete besturing bij Raijlof geïnstalleerd. En toen… draaien maar!"

En… missie geslaagd?

"Zeker weten”, aldus Robert. “De machine doet precies wat ik wil. Sterker nog: hij werkt verfijnder en sneller, omdat de besturing heel simpel af te stellen is. Dat was geen wens, maar het is wel een mooie bijkomstigheid. Ook is het handig dat EPI op afstand aan de machine kan sleutelen als er zich problemen voordoen. Al met al denk ik dat het goed is dat Dré een specialist op het gebied van besturingstechniek heeft ingeschakeld. Ieder zijn expertise, toch? Bij EPI weten ze waar ze over praten. Ze hebben prima werk geleverd."

Raijlof en EPI
Het zijn aanpakkers, maar denken ook goed over alle stappen na
Dré Braspenning, AMC Braspenning
Dré Braspenning

"Voor ons zijn dit geweldige opdrachten. Besturingen voor specialistische machines bouwen: dan maakt ons engineershart een sprongetje. Door de jaren heen hebben we al zoveel verschillende soorten machines en systemen gezien. Daardoor kunnen we ons goed verplaatsen in de wensen van eindgebruikers en zien we snel oplossingen. Hopelijk schakelt Braspenning ons in de toekomst weer in. En mocht service onverhoopt nodig zijn, dan kunnen zowel Robert als Dré natuurlijk op ons rekenen."

Enthousiast door dit verhaal? Neem dan gerust contact met ons op.

We gaan graag met u in gesprek om te ontdekken wat we voor u kunnen betekenen.

Afspraak maken