Slim besparen op operationele kosten

Meten is weten: zo besparen producenten slim op hun operationele kosten

Met prijzen die voortdurend onder druk staan is het goed om te beseffen dat automatiseren een slimme manier is om te besparen op operationele kosten. Bijvoorbeeld op de kosten voor energieverbruik. Ons devies is: meten is weten, want weten leidt tot gericht verbeteren. Door continu te meten wat de binnenkomende stroom in het productieproces doet, komen slimme verbeteringen aan het licht. Verbeteringen die een fikse besparing kunnen opleveren.

 

Monitoring van energie kan met een centrale meting en deelmetingen. Een centrale meting richt zich op een productielijn of een bepaalde machine in een productielijn. Een deelmeting richt zich op een specifieke component van uw machine.

Centrale meting op productielijn

Een energiemonitoringssysteem meet de inkomende en uitgaande spanning en laat de ‘flow’ van uw productie zien. Die metingen zijn de basis voor adequate oplossingen. Bijvoorbeeld bij een machine die 24 uur aan staat, terwijl de productie alleen overdag plaatsvindt. Laat het systeem de machine of een deel daarvan ‘s nachts automatisch uitschakelen en u bespaart direct op de energiekosten.

 

Een ander goed voorbeeld is een transportband die een product van A naar B naar C vervoert. Door de motoren van sectie A uit te schakelen zodra het product bij sectie B is, bespaart u direct energie. Dit is allemaal met automatisering in te richten.

 

Deelmeting op onderdeel

Een deelmeting op een specifiek component in uw machine laat onder andere zien wat de nominale stroom van dat component is; de maximaal toelaatbare stroomsterkte die door het onderdeel mag vloeien. Is die te hoog, dan presteert een component minder goed. Misschien is er iets anders aan de hand en lekt er stroom weg door een defect component of omdat het niet goed is afgesteld.

 

Dit is allemaal te voorkomen met een goed ingeregeld energiemonitoringssysteem. Laatst bleek de gasrekening bij een productiebedrijf onverwacht hoog ondanks het gebruik van warmtepompen. De pompen bleken niet optimaal te functioneren waardoor de reguliere warmtevoorziening steeds aansloeg. De juiste afstelling van de warmtepompen leverde meteen een besparing op.

Ontvang meer artikelen

Schade voorkomen

Een ander groot voordeel van een goed functionerend energiemonitoringsysteem is dat het ook mogelijke piekspanningen signaleert. Slaan piekspanningen door naar overspanning dan kan dat in het ergste geval tot fikse schade aan uw machines en stagnatie van het productieproces leiden. Die problemen voorkomt u met een goede overspanningsbeveiliging.

 

Slotconclusie

Met geautomatiseerde energiemonitoring weet u welke aanpassingen gegarandeerd tot een kostenbesparing leiden. U neemt namelijk beslissingen op basis van duidelijke metingen die aangeven waar onnodig energie verloren gaat. Door zo energie én kosten te besparen investeert u meteen in verduurzaming van uw productieproces. Meten is weten!

 

Over
de auteur
Ivo van den Bemd, operationeel directeur

Gezond kritische vakman met een berg aan ervaring. Ondersteunt de collega's op de vloer zodanig, waardoor ze optimaal kunnen presteren.

Stuur Ivo van den Bemd een e-mail >
Whitepaper

De continuïteit van productie borgen

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.