Benchmark Siemens machinebouw

Benchmark Siemens: samenwerking blijft grote uitdaging

Het in productie nemen van een machine op locatie moet een feestje zijn voor alle betrokkenen. Hoe zorg je daarvoor? Onze ervaring is dat alles afhangt van een goed georganiseerd voortraject. Een voortraject waarin opdrachtgever, machinebouwer en industrieel automatiseerder afspraken vastleggen en nakomen. Dat klinkt logisch, maar de praktijk is weerbarstiger, blijkt ook uit onderzoek van Siemens.

Grote uitdaging

Siemens voerde een benchmark uit onder een groot aantal machinebouwers. Het onderwerp: kansen en knelpunten in de smart machine industry. Maar liefst 45% van de ondervraagden noemt als grote uitdaging: ‘samenwerking organiseren tussen verschillende afdelingen en disciplines’.

Een aantal zaken valt op:

 

  • Echte koplopers zijn horizontaal georganiseerd in multidisciplinaire teams in plaats van in gescheiden afdelingen.
  • De aanbeveling is om service engineers intensief te betrekken bij het ontwerpproces om ervaringen uit het veld direct in het ontwerp mee te nemen.
  • Betere samenwerking leidt niet alleen tot betere machines, het zorgt ook voor snelheid en efficiency in het totale proces.

 

Optimale weg

De resultaten van de benchmark zijn heel herkenbaar. We horen het van machinebouwers en ervaren het zelf. Laten we samen de uitdaging aangaan en kiezen voor de optimale weg van een goed georganiseerde samenwerking. We willen immers allemaal het beste voor onze opdrachtgevers die voor hun productie afhankelijk zijn van uw machines.

 

Praktijkvoorbeeld

Witlofkwekerij Raijlof uit Helmond vroeg AMC Braspenning een nieuwe machine te maken voor de inzetlijn. Braspenning schakelde ons in voor de besturingstechniek. Centrale vraag: Wat moet de machine precies kunnen en hoe wil je hem bedienen? We hebben met zijn drieën de tijd genomen om de verwachtingen en mogelijkheden goed door te spreken en uit te werken. Dan komt ook meteen de machineveiligheid op tafel en is het totaalplaatje compleet voordat de bouw begint. In iets meer dan twee weken was de machine gebruiksklaar.

Ontvang meer artikelen

Slotconclusie

Ga als machinebouwer dus vroeg in het traject om tafel met opdrachtgevers, partners en leveranciers. Bij het ontwerp en de productie van een goede machine zit het venijn namelijk niet in de staart maar in het voortraject. De vijf succesfactoren voor het bouwen van betere machines maken dat meteen duidelijk. Ze geven u de beste garantie dat de ingebruikname van een nieuwe machine een feestje wordt voor iedereen.

Over
de auteur
Carlo de Kok, technisch directeur

Techniek stroomt door de aderen van deze realist, die zelden over een nacht ijs gaat. Als aanspreekpunt is hij voor velen een prettige sparringpartner.

Stuur Carlo de Kok een e-mail >
Whitepaper

Het bouwen van nóg betere machines

Download whitepaper

Vragen na het lezen van dit artikel?

Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

We geven graag antwoord op uw vragen.